Ubytování pro uprchlíky

Ministerstvo pro místní rozvoj v těchto dnech dokončuje znění dvou výzev, které by se měly týkat rekonstrukce nebo výstavby bytů pro uprchlíky z Ukrajiny anebo pořízení modulárního bydlení.

Ministerstvo pro místní rozvoj v těchto dnech dokončuje znění dvou výzev, které by se měly týkat rekonstrukce nebo výstavby bytů pro uprchlíky z Ukrajiny anebo pořízení modulárního bydlení. Podle nejnovějších zpráv by ke zveřejnění mělo dojít každým dnem a stát by přispěl 85 procenty.

Výhoda pro obce

Výhodou pro obce je skutečnost, že jim vystavěné bydlení zůstane a mohou ho následně použít pro vlastní občany.

Dvě výzvy

První výzva by měla být zaměřená na rekonstrukci stávajících prostor a výstavbu nových bytů, druhá se potom orientuje na modulární bydlení, které v sobě jedinečně kombinuje rychlost a důstojnost výsledku.

Zpětné proplacení nákladů

Ministerstvo slibuje proplatit náklady i zpětně od začátku ruské agrese.

Modulární bydlení

V druhé výzvě MMR půjde o modulární bydlení – pojďme si ho stručně představit: Modulární bydlení umožňuje rychlé vybudování pohodlných ubytovacích kapacit přímo v místě, kde je potřeba. Objekt se dopředu připravuje ve výrobním závodu, sestavení na místě je bez přehánění bleskovou záležitostí. Stavbu je navíc v budoucnu možné upravit podle aktuální situace nebo ji dokonce přemístit.

Proč modulární bydlení

• Stavět můžete po celý rok bez časového prodlení způsobeného mokrými procesy a zemními pracemi.

• Předem vyrobené moduly (včetně interiérů) se sestavují až na pozemku.

• Realizace je opravdu rychlá (u jednoduchých realizací již za týden).

• Ušetříte spoustu nákladů na samotnou stavbu, její provoz a údržbu.

• Stavby jsou variabilní, můžete je přemístit či změnit dispoziční řešení – neomezujete se na jedno místo a jeden účel.

• Modulové stavby jsou originální, dnes už je možné dát jim moderní design a vysokou technologickou úroveň.

• Jsou šetrné k životnímu prostředí (např. společnost CUBESPACE nabízí konstrukce z inovačních materiálů i možnost využití všech dostupných ekologických materiálů).

Co je modulární systém CUBESPACE?

David Berka ze společnosti CUBESPACE popisuje unikátní modulární systém takto: „V základní verzi používáme jednoduché konstrukční jednotky různých velikostí, jejichž kombinací vznikají stavby s plochou střechou. Dle klientova přání je ale možné, aby celou stavbu kryla šikmá – například sedlová – střecha. Nespornou výhodou je možnost zvětšování staveb napojením dalších stavebních jednotek v případě, že se v domě nedostává prostoru. Pokud je volného místa naopak příliš, lze moduly odebírat, přemisťovat či celou stavbu přenést jinam nebo rozdělit na více jednotek. Stavba může díky montovanému systému vyrůst až do výšky tří podlaží. Tyto úpravy probíhají bez narušení komfortu užívání domu. Systém respektuje ty nejnáročnější požadavky moderní architektury. U jednotlivých staveb existují také nízkoenergetické či pasivní varianty, využíváme i technologie aplikované na domy s nulovou spotřebou. Modulový systém v takovém případě umožňuje rovněž ostrovní řešení domu (tedy bez nutnosti přivedení elektrických inženýrských sítí). Výroba modulárních systémů je zajišťována ve vlastním výrobním závodě.“

Co dál

Situaci dále sledujeme a o dalších důležitých krocích vás budeme informovat. Pokud ještě neodebíráte naše newslettery, přihlaste se přímo pod tímto článkem a nic vám neuteče.
Neváhejte se na nás obrátit s jakýmikoliv otázkami, a to přes kontaktní formulář nebo na telefonu 605 283 808. Jsme tu pro vás.

Váš průvodce světem dotací od A do Z

Za roky práce máme dokonalý proces, od podání žádosti po výběr dodavatele. Věnujeme se územně samosprávným celkům, spolkům, sociálním službám a dalším subjektům neziskového sektoru.